Anika Hoekstra
 
 


Ik ben Anika Hoekstra


Relatietherapeut, mindfulness trainer, echtgenoot, moeder en dierengek.

Op deze pagina vertel ik je graag meer over mijzelf, mijn praktijk en wat je van mij kunt verwachten.

Als persoon en relatietherapeut ben ik betrokken, benaderbaar en open. Bij mij zal je altijd voelen dat er een echt persoon tegenover je zit. Ik ben niet snel onder de indruk, geschokt of beledigd. Ik heb het allemaal eerder gehoord. Ik kan het allemaal vasthouden.

Relatietherapie vraagt om vertrouwen en een veilige omgeving om te oefenen. Dat kan alleen als ik 100% transparant ben over wat we aan het doen zijn. In onze gesprekken vraag ik je kwetsbaar te zijn en dat mag je ook van mij terug verwachten.

Geen oordeel, geen afstandelijkheid, geen moeilijke woorden; gewoon Anika.
 
 
 

Welkom in mijn praktijk

Het vraagt de juiste omgeving om open te staan voor verandering.

 
 

Waarvoor kun je bij mij terecht

 

Training & Ervaring

Mijn basis is een studie klinische psychologie die ik combineer met Emotionally Focused Therapy (EFT). Mijn opleiding EFT ben ik in 2014 begonnen met de basis opleiding. Inmiddels ben ik ook gevorderd gecertificeerd, ben ik bevoegd om "Houd me vast"trainingen te geven en heb ik me verdiept in Individual Emotionally Focused Therapy (EFIT), een versie van EFT die toegepast kan worden in de relatie met jezelf.

Ik ben lid van de Nederlandse vereniging voor EFT therapeuten en volg hier regelmatig cursussen. Vanuit de Amerikaanse tak van EFT volg ik ook iedere twee weken bijscholing en heb ik een intervisie groep.

Daarbij heb ik een tweejarige opleiding tot MBCT mindfulness trainer gevolgd. Ook voor mindfulness ben ik aangesloten bij een beroepsorganisatie en doe ik aan intervisie.

Ik ben aangesloten bij een geschillencommissie voor het geval dat je niet tevreden bent over mijn hulpverlening. Je ontvangt hier in het eerste gesprek meer informatie over.

Waarom werk ik met EFT. Met EFT werk ik zo ontzettend graag omdat we niet gaan kijken naar welke problemen je hebt, maar de manier waarop jullie ermee omgaan.

We kijken naar de patronen die er in je relatie zijn en hoe die eruit zien. Die patronen ontstaan omdat je allebei zoekt naar een manier om de verbinding tussen jullie te herstellen, maar dit lukt niet. Dat is moeilijk en pijnlijk en maakt dat je jezelf gaat beschermen. Er zit dus een diepere laag onder de patronen.

Een diepere laag van emoties, gedachten en gevoelens. Wanneer we hierbij stil gaan staan komt er vaak een keerpunt. Ineens begin je te begrijpen waarom de ander zo reageert en dat geeft de ruimte om alles in een ander perfectief te plaatsen.

En waarom met mindfulness. Ik ben getraind als Mindfulness based cognitieve therapie (MBCT) trainer. MBCT combineert meditatietechnieken met cognitieve gedragstherapie. Door MBCT leert je om een accepterende houding te ontwikkelen ten aanzien van je gedachten, lichaam en gevoelens. Hierdoor leer je ook stil te staan bij je ervaring in het ‘hier en nu’ en dit niet te veroordelen of te willen veranderen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met je klachten om te gaan.
En het leukste stuk is dat je niet je best hoeft te doen, te streven naar iets, of iets te veranderen!

 
Over Anika Hoekstra
 
 

Ik heb een holistische visie op gezondheid. Naar mijn mening kan gezondheid niet kan worden gezien als alleen de afwezigheid van lichamelijke of geestelijke ziekte, beperking of ongemak. Ik geloof dat gezondheid een gevoel is dat voor elk individu in tijd en omstandigheid verschilt. Daarom luister ik naar jou persoonlijke verhaal en waar het is dat je hulp mee wilt hebben zodat we tot de best passende oplossing voor jou en je relatie komen.

Wil je meer lezen over mij en mijn visie op relatietherapie, klik dan hier. Dit kan je helpen te besluiten of ik de juiste therapeut voor jou ben.

Elke relatie is welkom